Mięso z truskawkami karmelizowanymi

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij

Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.

Pomysł na wystawne danie- mięso w sosie z karmelizowanych truskawek
Pomysł na wystawne danie- mięso w sosie z karmelizowanych truskawek123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag mięsa (szynka, schab)
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • sól, mielony pieprz, chili

na sos

  • 20 dag truskawek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj sos sojowy, miód i olej. Dodaj drobno posiekany czosnek, mielony pieprz oraz chili.

2. Mięso obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej marynatą, przykryj i piecz w temperaturze 180°C ok. godzinę.

3. W rondlu roztop masło. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i zasyp brązowym cukrem. Powoli mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż woda z truskawek nieco odparuje. Upieczone mięso lekko przestudź, pokrój na plastry i polej gorącym sosem.

Zobacz także:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Galareta mięsna
      Galareta mięsnaStyl.pl
      Na Żywo
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      1
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      1
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na