Reklama

Ciasta bez pieczenia. Oto sprawdzone przepisy

Większość z nas lubi ciasta, nie wszyscy mają jednak możliwość korzystania z piekarnika. Podobnie wiele osób nie przepada za pieczeniem. Jest na to jednak sposób, a mianowicie przygotowanie ciast... bez konieczności ich pieczenia. Dzisiaj podzielę się z wami moimi propozycjami na różne słodkości.

Często przygotowujemy ciasta na spodzie kruchym albo biszkoptowym. Można jednak zastąpić go zwykłymi herbatnikami. Poniżej taki przepis z wykorzystaniem herbatników właśnie z masą na bazie kaszy manny.

Zobacz również: Sałatki ziemniaczane. Garść sprawdzonych przepisów

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • herbatniki

Składniki dekoracja

  • polewa czekoladowa (1 ½ tabliczki czekolady gorzkiej, trochę masła i mleka)

Opis przygotowania:

Mleko, cukier, kakao i masło przełożyć do garnka. Zagotować. Wsypać kaszę mannę. Podgrzewać cały czas mieszając (przez 2-3 minuty). Na dnie foremki ułożyć herbatniki (liczba paczek zależy od wielkości blaszki). Zalać gorącą masą i ułożyć drugą warstwę herbatników.

Reklama

Polać zrobioną z powyższych proporcji polewą czekoladową lub użyć gotowej polewy ze sklepu. Odstawić do wystudzenia. Ciasto można jeść po mniej więcej 2 godzinach, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień - gdy herbatniki zmiękną.

Zobacz również: Wątróbka drobiowa na wiele sposobów

Dla niektórych może to być zaskakujące, ale polecam wypróbowanie słodkości na bazie... gotowanej fasoli. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka kakao

Składniki Dekoracja

  • siekane migdały
  • kakao

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorącą fasolę zmiksować, wsypać czekoladę i cukier. Wymieszać z kakao i migdałami (lekko uprażone, następnie drobno posiekane). Utoczyć kulki. Połowę obtoczyć w kakao, drugą część w siekanych migdałach.

Zobacz również: Kolacja bez chleba? Ewa Wachowicz serwuje taką zapiekankę

Zwykle mam w domu wafle, andruty. W razie konieczności szybkiego przygotowania słodkości można przełożyć je masą czekoladowo-orzechową lub kajmakową. W taki sposób powstaje piszinger. Ci, którzy są bardziej wytrwali, mogą pokusić się o przygotowanie piszingera z własnoręczne wykonaną masą. 

Składniki

  • 10 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g daktyli
  • 100 g moreli
  • 100 g rodzynek
  • 100 g fig
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 600 g biszkoptów
  • 2 kieliszki rumu
  • 4 kwadratowe andruty

Przygotowanie:

Owoce sparzyć i odcedzić (powinny być suche), pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach. Biszkopty zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach lub zmiksować w robocie.

Z jajek i cukru utrzeć kogel-mogel. Cały czas miksując dodać masło, zagęścić mączką biszkoptową. Wrzucić owoce, dolać rum. Dokładnie wymieszać. Na andrucie rozprowadzić masę (warstwa powinna mieć 1,2 - 1,5 cm grubości). Przykryć drugim waflem. Przycisnąć, żeby się skleiło (przydatna jest duża deska lub kilka książek).

Jeśli myślimy o serniku, to najczęściej o takim, którego bazą jest masa serowa z twarogu i jajek. Przede wszystkim jednak upieczona na spodzie z ciasta. Pyszny sernik można  przygotować bez konieczności używania piekarnika. Poniżej przepis.

Składniki

  • 160 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Składniki Dekoracja

  • melisa cytrynowa

Składniki Masa serowa

  • 600 g sera białego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki Mus

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki.

Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.

Na sam koniec przepis na szybkie do przygotowania batoniki oblane czekoladą.

Składniki

  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka jagód goji
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70% kakao

Przygotowanie:

Wiórki wsypać do miski. Dodać zmielone siemię oraz imbir. Wlać ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Dorzucić jagody goji. Dodać olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na folię spożywczą i zawinąć tak, by powstało "cygaro". Schłodzić w zamrażarce (kilka godzin).

Pokroić w krążki. Usunąć folię. Zanurzyć w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Ułożyć na kratce, by czekolada zastygła (pod kratką warto umieścić papier do pieczenia).

Jak sami widzicie przepisów na wykonanie ciast bez pieczenia nie brakuje. W szybki i prosty sposób możecie przygotować wykwintne desery, które będziecie mogli zaserwować gościom albo... zostawić dla siebie.






Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: ciasta bez pieczenia | Ewa Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy